Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » Grafika » Problem z ramem w photoshopie CS2

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Problem z ramem w photoshopie CS2 « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
przemo85
PostWysłany: 20 Lip 2007, 21:43    Temat postu: Problem z ramem w photoshopie CS2 Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 570

Skąd: Kraków

Pytanko do pracujących w Photoshopie CS2.

Normalnie pracuję na Photoshopie CS1 którego bardzo sobie chwalę. Jednak w pracy przyszło mi pracować na wersji CS2. Pracując na wersji CS1 nigdy nie miałem problemów z komunikatami o braku ramu czy bufora mimo że oba wykorzystywane były na maksa.

W wersji CS2 pomimo posiadanych 2 giga ramu oraz w sumie 12 giga bufora dyskowego czasem, przy dużych plikach wywala mi że jest za mało ramu by wykonać operację. Pomijając już kwestię niedorzeczności takich komunikatów (wszak poprzednie wersje, w przypadku braku ramu, robiły co miały robić ale wolniej) -czasem nawet nie mogę zapisać pliku -czy ktoś wie jak to obejść ? Confused

Kombinowałem z buforami ale nie pomaga.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
zakrecony
PostWysłany: 20 Lip 2007, 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 575


ja takie jaja mam jak mi jakis kolo podesle pliki zapisane w wersji wyzszej niż 6.0 CE (taka mam w fimie) i nie wiem o co loto :]
wszystko wywalałem, kombinowałem, nawet mi zapisywali do mojej wersji i nic nie pomagało...
_________________
Twoje darmowe ogloszenia internetowe. Zawsze aktualna baza ogloszen.
Multipart - jcb czscci zamienne do maszyn bydowlanych.
Gdzie wypoczac Super noclegi w Polsce - baza obiektów rekreacyjno wypoczynkowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
IronMind
PostWysłany: 20 Lip 2007, 23:39    Temat postu: Re: Problem z ramem w photoshopie CS2 Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 12


przemo85 napisał:
Pytanko do pracujących w Photoshopie CS2.

Normalnie pracuję na Photoshopie CS1 którego bardzo sobie chwalę. Jednak w pracy przyszło mi pracować na wersji CS2. Pracując na wersji CS1 nigdy nie miałem problemów z komunikatami o braku ramu czy bufora mimo że oba wykorzystywane były na maksa.

W wersji CS2 pomimo posiadanych 2 giga ramu oraz w sumie 12 giga bufora dyskowego czasem, przy dużych plikach wywala mi że jest za mało ramu by wykonać operację. Pomijając już kwestię niedorzeczności takich komunikatów (wszak poprzednie wersje, w przypadku braku ramu, robiły co miały robić ale wolniej) -czasem nawet nie mogę zapisać pliku -czy ktoś wie jak to obejść ? Confused

Kombinowałem z buforami ale nie pomaga.


Pewnie namieszaes w ustawieniach przypadkiem na poczatek spruboj kombinacja Shift- ctrl-alt , cs powinien wrocic do ustawien standardowych

Info z www.cherub.pl Arrow

Niestabilność Photoshopa.

Photoshop to bardzo rozbudowane narzędzie, w którym mamy wiele możliwości własnych ustawień. Głównym miejscem takich zmian jest okno dialogowe Preferencje (Preferences) dostępne z menu Edycja>Preferencje>Ogólne (Edit>Preferences>General).

Podczas pierwszego uruchomienia Photoshopa zawiera on domyślne ustawienia tzw. predefiniowane. Nie zawsze jednak te ustawienia pasują zaawansowanym użytkownikom tego programu. Dokonując własnych ustawień parametrów dostępnych w oknie dialogowym Preferencje (Preferences), zmieniając parametry narzędzi, wygląd okna roboczego itd. po pewnym czasie Photoshop może się dziwnie zachowywać.
Jeżeli nie będziemy świadomi gdzie tkwi błąd i nie będziemy w stanie go rozwiązać możemy usunąć plik preferencji.

Plik ten zawiera i zachowuje wszystkie informacje o ustawieniach Photoshopa po każdorazowym zamknięciu programu.

Na szczęście plik ten można bezproblemowo usunąć a Photoshop podczas nowego uruchomienia utworzy nowy, domyślny.

Plik Prefs.psp znajduje się w katalogu Photoshopa a dostęp do niego mamy z pozycji Eksploratora Windows.

Oto przykładowa ścieżka:

System>Documents and Settings>Nazwa użytkownika (w moim przykładzie Cherub)>Dane aplikacji>Adobe>Photoshop>Adobe Photoshop CS2 Settings.

W systemach operacyjnych Windows 2000 i XP plik szukamy z pozycji foldera Documents and Settings, jednak w starszych systemach znajduje się on bezpośrednio w folderze Windows.

Podczas niestabilności oprogramowania, znaleziony plik możemy usunąć.

Nie zawsze jednak dokonujemy usunięcia pliku preferencji z powodu wadliwego działania programu. Równie dobrze możemy "stary" plik, z własnymi ustawieniami Photoshopa przechować w innym folderze na dysku i w późniejszym czasie go ponownie podmienić.

Innym sposobem na pozbycie się tego pliku jest użycie skrótu klawiszowego.


Przed uruchomieniem Photoshopa przytrzymaj kombinację klawiszy Shift+Ctrl+Alt.

Podczas uruchamiania Photoshop zapyta się, wyświetlając okno dialogowe, czy usunąć plik ustawień. W tym momencie możemy twierdząco odpowiedzieć na pytanie.

Jeżeli mamy Photoshopa w wersji polskiej, która również ma możliwość zmiany języka na angielski, lub dowolnie inny, przed wyświetleniem komunikatu o usunięciu pliku Photoshop zapyta się o wersję językową.

Każdy plik preferencji możemy zablokować zachowując predefiniowane lub własne ustawienia. Po tej czynności nie będzie możliwe dokonywanie zmian w preferencjach a właściwie nie będą one zapisywane w pliku.

W tym celu należy rozwinąć menu klikając prawym przyciskiem myszki na nazwie pliku i wybrać Właściwości. W wyświetlonym oknie dialogowym przypisujemy atrybut Tylko do odczytu.

Tak, więc Photoshop daje nam możliwość kontroli preferencji. Możemy posiadać kilka takich plików przechowując je w osobnym folderze na dysku komputera. Każdy może zawierać różne ustawienia parametrów okna dialogowego Preferencje (Preferences). W zależności od własnych potrzeb możemy w różnym okresie powrócić do dowolnych ustawień i niekoniecznie musi to powodować niestabilność programu.

Uwaga
Należy pamiętać, aby plik preferencji usuwać podczas wyłączonego Photoshopa.

Jeżeli plik preferencji nie będzie widoczny na dysku komputera należy wybrać z menu Eksploratora Windows Narzędzia>Opcje folderów>Widok i w Ustawienia zaawansowane zaznaczyć opcję Pokaż ukryte pliki i foldery.

Usunięcie pliku preferencji nie ma wpływu na dodatkowe zasoby, o które uzupełniliśmy Photoshopa, takie jak plug-iny, gradienty, kształty itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
przemo85
PostWysłany: 21 Lip 2007, 10:11    Temat postu: Re: Problem z ramem w photoshopie CS2 Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 570

Skąd: Kraków

IronMind napisał:

Pewnie namieszaes w ustawieniach przypadkiem


Pierwszą rzeczą jak mi przyszła do głowy po wystąpieniu takiego problemu była zakładka general -może jakiś grafik przede mną coś tam pozmieniał.

W poniedziałek spróbuję zrestartować ustawienia. Mam nadzieję że to tu leży problem a nie w samym mechanizmie wersji PS2 która w przypadku braku wolnego ramu uniemożliwiałaby wykonanie operacji. To byłoby bardzo nietrafione rozwiązanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
IronMind
PostWysłany: 21 Lip 2007, 16:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 12


W pracy u mnie CS2 chodzi na procu 500mhz i 256 ramu Smile Wiec co s musi byc w ustawieniach .
Jest jeszcze ewentualnosc ze komputer mozesz miec zasyfiony jakimis smiecmi typu spyware rootkity i inne podobne , Bledy rejestru - kluczy musialbys sie temu rowniez przyjzec

Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
przemo85
PostWysłany: 24 Lip 2007, 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 570

Skąd: Kraków

Niestety restart ustawień nie pomógł. Połaziłem trochę po necie żeby zobaczyć czy ktoś ma podobny problem i owszem, tylko w wersji CS2 takie jaja się dzieją, niestety nikt nie wie czemu.
Podobno pomaga dopiero restart programu, jeśli w ogóle.

Poszperam jeszcze trochę, jak znajdę coś z sensem to wrzucę, może komuś się przyda. Robociki Google bardzo często tu zaglądają Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » Grafika » Problem z ramem w photoshopie CS2
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group