Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » PHP / MySQL oraz inne bazy danych » Problem z if w PHP

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Problem z if w PHP « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
simon111
PostWysłany: 26 Sie 2009, 13:46    Temat postu: Problem z if w PHP Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 15


Witam

Mam następujący problem z warunkiem if:

PHP:


if ($temp == "yes") 
{ header("Location: form/form1.php?");
exit;
}

else if ($zwil == "yes") 
{ header("Location: form/form2.php?");
exit;
}

else if ($temp == "yes" && $zwil == "yes") 
{ header("Location: form/form3.php?");
exit;
}



Wartości "yes" są przesyłane akurat z innego miejsca z checkbox'a. Chodzi teraz o to, że gdy zaznaczę w checboxie tylko okienko temp to przerzuca mnie prawidłowo, w drugim przypadku tak samo. Jednak gdy zaznaczę obydwa nie przerzuca mnie do pliku form3.php tylko znowu do pierwszego, czyli form1.php.
Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii i ewentualne sugestie. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam Simon.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
wena2k432
PostWysłany: 26 Sie 2009, 17:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 25


To bardzo proste. W twoim przykładzie jest błąd, ponieważ w skrypcie są dwie zależne wartości, a sprawdzasz je oddzielnie. Musisz zrobić trzy następujące warunki:

if ($temp == "yes" && $zwil == "no")

else if ($temp == "no" && $zwil == "yes")

else if ($temp == "yes" && $zwil == "yes")

Ps. nie jestem ekspertem od Php więc w składni może być błąd, ale logicznie jest ok. Według mnie można to również zapisać tak:

if (($temp == "yes") and ($zwil == "no"))

else if (($temp == "no") and ($zwil == "yes"))

else if (($temp == "yes") and ($zwil == "yes"))

ale głowy nie daję Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wena2k432
PostWysłany: 27 Sie 2009, 04:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 25


Problem można rozwiązać również odwracając kolejność warunków:

if ($temp == "yes" && $zwil == "yes")

else if ($temp == "yes")

else if ($zwil == "yes")
_________________
www.chemikalni.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » PHP / MySQL oraz inne bazy danych » Problem z if w PHP
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group