Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » JavaScript i inne języki skryptowe » Textarea - jak ograniczyć ilość znaków?

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Textarea - jak ograniczyć ilość znaków? « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
Martin
PostWysłany: 20 Cze 2005, 00:02    Temat postu: Textarea - jak ograniczyć ilość znaków? Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

W pliku gdzie masz formularz dopisz poniższy kod - funkcja javascript i opcje w samym polu textarea:

Kod:
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

<script type="text/javascript" language="JavaScript">
<!--
function zliczaj_znaki()
{
if(ksiega.wpis.value.length<255)
{
a=ksiega.wpis.value.length
b=255;
c=b-a;
ksiega.znak.value=c;
}
else
{
alert('Przekroczono dozwoloną ilość znaków przeznaczoną na wpis');
}}
//-->
</script>

</head>
<body>

<form name="ksiega" onsubmit="return Validate();" method="POST" action="zapisz.php">
<textarea name="wpis" cols="60" rows="10" onkeyup="zliczaj_znaki()" onkeypress="if ((event.keyCode &gt; 32 &amp;&amp; event.keyCode &lt; 48 )) event.returnValue = false;" onkeypress="zliczaj_znaki()" ></textarea>
<br>
<small> pozostało do wykorzystania znaków</small>
<br>
<input type="text" name="znak" size="2" disabled="true" value="255">
<br>
<input type="IMAGE" name="submit" src="image/dodaj_wpis.gif" alt="Dodaj wpis">
</form>

</body>
</html>


Cały czas osoba ma podgląd ile wpisała znaków dzięki polu
Kod:
<input type="text" name="znak" size="2" disabled="true" value="255">

w formularzu - pokazuje nam się tam wartość różnicy między ilością zadeklarowaną a wpisaną - zlicza to za nas JavaScript Smile

JavaScript zlicza w formularz ilość wpisanych znaków - jeżeli ta ilość jest za duża to wyskoczy komunikat o przekroczonej ilości znaków. Zadeklarowana jest liczba 255 znaków.

Potem jak widzisz - tutaj formularz wysyła dane do pliku zapisz.php
w pliku zapisz.php trzeba również zrobić weryfikację ilości wprowadzonych znaków z poziomu php.

Kod:
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head>
<body>

<?php
//weryfikacja długosci wyrazu
$wpis = wordwrap ($wpis, 35," ",1);
$ile = strlen($wpis);
if ($ile > 255)
{
echo "<table align=center><tr><td class=ramka align=center>
<font color=#FF0000>Przekroczono dozwolona ilosć znaków przeznaczona na wpis!<br><br><a href=\"javascript:history.back()\">wróć i popraw</a></td></tr></table>";
$s_len = 1;
}
?>

<?
//jeżeli długośc wpisu jest poprawana to doda wpis
if (empty($s_len)
{
// tutaj kod połączenia z bazą i zapis wpisu
}
?>

</body>
</html>


Mam nadzieję, że się komuś przyda Very Happy
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
webtrunki
PostWysłany: 20 Cze 2006, 08:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 17


dodałbym, że należy pamiętać o tym, aby w skrypcie po stronie serwera po raz kolejny sprawdzić i obciąć odpowiednio wpis. Bo JS można zablokować dwoma kliknięciami lub po prostu korzystać z przeglądarki, która tych skryptów nie obsługuje.
_________________
piwa, wina, wódki - ?eb pe?en trunków
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mar
PostWysłany: 23 Wrz 2006, 00:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Czasem tu wpada...
Czasem tu wpada...

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 82


A dałoby się to przerobić tak, by działało w dwie strony. Tz. pisało ile brakuje, np. ustawiamy minimalną ilość znaków na 50 a maksymalną na 100?

Mar.
_________________
Noclegi w Zwardoniu, Pozycjonowanie strony, R?cePrecz OdTybetu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
olek69
PostWysłany: 20 Sty 2009, 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 2


Mar napisał:
A dałoby się to przerobić tak, by działało w dwie strony. Tz. pisało ile brakuje, np. ustawiamy minimalną ilość znaków na 50 a maksymalną na 100?

Mar.

Przychylam się do prośby bo jeśli istnieje maxlenght to isnieje minlenght? bo wydaje mi się ze wpis tego typu:
Kod:
<input type="text" id="titleField" name="title" size="75" minLength="50" maxLength="255" value="<?php echo...

nie działa, więc jak to trzeba zrobić?
---------------------------------------
Pozycjonowanie stron www
Technik Informatyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Puma
PostWysłany: 22 Sty 2009, 18:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Czasem tu wpada...
Czasem tu wpada...

Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 94


W php:
Kod:
if ($ile > 255)

zamieiasz na
Kod:
if ($ile < 50 | $ile > 255)


Na js się nie znam i nie wiem zmienić w.z. kod.
_________________
Tapety na pulpit | Atualno?ci i komentarze na aktualne tematy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
olek69
PostWysłany: 10 Lut 2009, 23:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 2


Puma napisał:
W php:
Kod:
if ($ile > 255)

zamieiasz na
Kod:
if ($ile < 50 | $ile > 255)


Na js się nie znam i nie wiem zmienić w.z. kod.


To znaczy że nie istnieje minlength w zapisie html?, w php mnie nie urządza, z reszta i tak nie wiem jak bym to musiał przerobić
_________________________________________________
Nauka pływania Kraków
Wideofilmowanie Kraków
_________________
<a href="http://pozycjonowanie24.net" title="Pozycjonowanie stron www">Pozycjonowanie</a>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Puma
PostWysłany: 12 Lut 2009, 16:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Czasem tu wpada...
Czasem tu wpada...

Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 94


Nie ma ograniczenia minimum w html.
_________________
Tapety na pulpit | Atualno?ci i komentarze na aktualne tematy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
patysia
PostWysłany: 06 Cze 2009, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 06 Cze 2009
Posty: 1


Mam pytanie, czy można ten kod przerobić tak żeby poprostu liczył tekst ? Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Z góry dziękuje : )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
oriel
PostWysłany: 04 Gru 2009, 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1


Fajna sprawa, ale czy można zrobić tak, aby skrypt automatycznie po przekroczeniu maksymalnej ilości znaków blokował wprowadzanie dalszych znaków?
Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś cos takiego dorobił Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » JavaScript i inne języki skryptowe » Textarea - jak ograniczyć ilość znaków?
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group