Autor |
Wiadomość
|
weronika |
Wysłany: 15 Lut 2007, 11:53 Temat postu: Jak ograniczyć dostęp do katalogu za pomocą .htaccess |
|
|
Stały bywalec
|
Mam do Was pytanie. Czy nie wiecie jak ograniczyć dostęp do katalogu za pomocą .htaccess, tak żeby dostęp do katalogu miały osoby znające hasło i login?
Wiem, że w panelach oferowanych przez hostingi np: w cPanel jest taka opcja, jak katalogi chronione hasłem, ale ja mam konto na serwerze dedykowanym i tam nie mam panelu i muszę poradzić sobie za pomocą ograniczeń i pomocy .htaccess. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
|
KCS |
Wysłany: Temat postu: Reklama w KCS |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martin |
Wysłany: 15 Lut 2007, 12:15 Temat postu: |
|
|
KCS_Admin
|
weronika napisał: | Czy nie wiecie jak ograniczyć dostęp do katalogu za pomocą .htaccess, tak żeby dostęp do katalogu miały osoby znające hasło i login? |
Aby ograniczyć dostęp na login i hasło za pomocą .htaccess, należy przygotować odpowiedni wpis w pliku .htaccess:
Kod: | AuthName "Katalog na hasło"
AuthType Basic
AuthUserFile /home/site_name/katalog-na-haslo/.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
require valid-user |
a także plik .htpasswd, który musi znajdować się w katalogu, do którego podajemy ścieżkę w .htaccess (AuthUserFile /home/site_name/katalog-na-haslo/.htpasswd):
W pliku .htpasswd, wpisujemy login i obok zakodowane hasło, np:
To jest przykład hasła: password, dla usera: user
Przydatna, a szczególnie przy generowaniu zakodowanego hasła może okazać się strona: .htaccess Password Generator:
http://www.tools.dynamicdrive.com/password/
Ostatnio sam to robiłem, bo właśnie przenoszę serwis Auchan na serwer dedykowany i na 100% działa. _________________ Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami |
|
Powrót do góry |
|
|
weronika |
Wysłany: 15 Lut 2007, 13:35 Temat postu: |
|
|
Stały bywalec
|
Pięknie dziękuję za pomocną informację. Jak widać zawsze można na ciebie liczyć. Przetestowałam i działa znakomicie. Dziękuję!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martin |
Wysłany: 15 Lut 2007, 20:32 Temat postu: |
|
|
KCS_Admin
|
Cytat: | Pięknie dziękuję za pomocną informację. |
Nie ma za co. Niedawno sam to robiłem, tak więc miałem wszystkie informacje pod ręką _________________ Martin
- Prywatny Katalog Stron
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
|
Powrót do góry |
|
|
JankesM |
Wysłany: 16 Lut 2007, 12:04 Temat postu: |
|
|
Przyjaciel KCS
|
Zawsze robiłem to przy pomocy cPanel, ale jak widać można to samo uzyskać za pomocą .htaccess. Przydatne informacje. _________________ J@nkes (przyjaciel KCS)
B?dz zauwa?alny w Internecie! Dodaj swoj? stron? do najlepszego polskiego katalogu stron --> zobacz ciekawe strony. Nie tra? czasu i zrób to teraz! Najlepszy serwis dla e-mieszka?ca to: Piaseczno, który cz?sto czytam i udzielam si? na forum piaseczna. Polecam |
|
Powrót do góry |
|
|
kemocik_p |
Wysłany: 21 Mar 2007, 20:13 Temat postu: jednak nie dziala |
|
|
Nowicjusz
|
czesc ja robie tak samo jak weronika i za kazdym razem mam blad 500. pomocy!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
Martin |
Wysłany: 22 Mar 2007, 09:43 Temat postu: |
|
|
KCS_Admin
|
Twój serwer obsługuje .htaccess i .htpasswd? Zapytaj admina swojego serwera. _________________ Martin
- Prywatny Katalog Stron
|
Powrót do góry |
|
|
idaho666 |
Wysłany: 22 Mar 2007, 15:45 Temat postu: |
|
|
Wszechwiedzący
Ostrzeżeń: 1
|
|
Powrót do góry |
|
|
JankesM |
Wysłany: 22 Mar 2007, 15:52 Temat postu: |
|
|
Przyjaciel KCS
|
idaho666 napisał: | po co ograniczac dostep do katalogu? |
Chociażby po to, aby nie bawić się w dodatkowe skrypty zabezpieczające a zrobić strefę np: dla adminów itp. Nie chroni ciebie skrypt, który można złamać, a zabezpieczenie z poziomu serwera. _________________ J@nkes (przyjaciel KCS)
B?dz zauwa?alny w Internecie! Dodaj swoj? stron? do najlepszego polskiego katalogu stron --> zobacz ciekawe strony. Nie tra? czasu i zrób to teraz! Najlepszy serwis dla e-mieszka?ca to: Piaseczno, który cz?sto czytam i udzielam si? na forum piaseczna. Polecam |
|
Powrót do góry |
|
|
nediam |
Wysłany: 22 Mar 2007, 20:10 Temat postu: |
|
|
Nowicjusz
|
Martin napisał: | Przydatna, a szczególnie przy generowaniu zakodowanego hasła może okazać się strona: .htaccess Password Generator:
http://www.tools.dynamicdrive.com/password/
Ostatnio sam to robiłem, bo właśnie przenoszę serwis Auchan na serwer dedykowany i na 100% działa. |
Można wiedzieć gdzie wykupiłeś serwer dedykowany ?
A tak żeby nie było OT to generować hasło w php można przy pomocy funkcji PHP: |
crypt ( "nasze hasło" , CRYPT_STD_DES)
| |
|
Powrót do góry |
|
|
Martin |
Wysłany: 23 Mar 2007, 08:11 Temat postu: |
|
|
KCS_Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
cezars |
Wysłany: 12 Lis 2009, 17:06 Temat postu: |
|
|
Znawca
|
A czy ktoś wie jak można ograniczyć miejsce na koncie ftp za pomocą htaccess? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Needy |
Wysłany: 03 Gru 2009, 20:09 Temat postu: |
|
|
Bywalec
|
|
Powrót do góry |
|
|
cezars |
Wysłany: 07 Gru 2009, 18:58 Temat postu: |
|
|
Znawca
|
Nie mam DA na serwerze tylko autorski panel firmy hostingowej. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|