Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » Grafika » Lightbox - ciekawe wyświetlanie zdjęć na stronach

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 Lightbox - ciekawe wyświetlanie zdjęć na stronach « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
Martin
PostWysłany: 12 Mar 2006, 14:38    Temat postu: Lightbox - ciekawe wyświetlanie zdjęć na stronach Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Lightbox - ciekawe wyświetlanie zdjęć na stronach

Znalazłem bardzo fajny skrypt do wyświętlania zdjęć/grafik na naszych stronach internetowych. Skrypt wyświetla zdjęcie "nad stroną", która zostaje przyciemniona (style css). Kliknięcie na powiększone zdjecie powoduje powrót do przeglądania strony. Efekt działania skryptu możecie zobaczyć na mojej podstronie ze zdjęciami: http://www.borkowscy.pl/borkowscy-zdjecia.html
Na razie na testy zastosowałem nową metodę do wyświetlania zdjęć - zimowe zdjęcia Maciusia 2005/2006. Pozostałe zdjęcia wyświetlają się starą metodą otwierania dodatkowego okna przeglądarki.

Lightbox - ten skrypt jest bardzo wygodny, łatwy i szybki w zastosowaniu na swojej stronie skrypt! Skrypt do takiego wyświetlania zdjęć został pobrany ze strony Lightbox, gdzie macie opisaną całą metodę zastosowania i działania skryptu.

http://www.huddletogether.com/projects/lightbox/

Jak to działa? przedstawię w skrócie dla tych co mają problem z angielskim:
1. Pobieramy pliki:
- lightbox.js
- lightbox.css
- overlay.png
- loading.gif
- close.gif
- wszystkie pliki
2. Do kodu strony w części HEAD dopisujemy:
Kod:
<script type="text/javascript" src="lightbox.js"></script>

3. Jeżeli chcemy mieć taką postać jak jest u mnie na stronie to kopiujemy kod z pliku styli: lightbox.css lub dodajemy w części HEAD dodatkowy kod:
Kod:
<link rel="stylesheet" href="lightbox.css" type="text/css" media="screen" />

4. W hiperłączu do zdjęcia wklejamy kod rel="lightbox":
Kod:
<a href="adres obrazka" rel="lightbox" title="tytuł do zdjęcia">
tekst albo obrazek miniaturki
</a>

Informacja: atrybut title działa i pokazuje się w Internet Explorer oraz Opera

TO WSZYSTKO - PRAWDA ŻE PROSTE Wink

Oczywiście można sobie modyfikować skrypt oraz zawartość css według własnych wymagań i dostosowywać do kolorystyki strony itd..grafika oczywiście użyta do zamykania okienka i do loading jest również dowolna.
Miłej zabawy Wink
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami


Ostatnio zmieniony przez Martin dnia 12 Mar 2006, 16:10, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
max
PostWysłany: 12 Mar 2006, 15:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 738


Już widzę jakie będą kolejne sposoby wyświetlania zdjęć na płytach CD w firmie.

Super efekt i działa w miarę poprawnie pod Operą 9 Smile jedyny błąd jaki zauważyłem to to że nie wyświetla się przycisk "x" do zamykania zdjęć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martin
PostWysłany: 12 Mar 2006, 16:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Ja mam Opera 8.5 i u mnie działa bardzo dobrze.

Testowałem pod Internet Explorer 6, Opera 8.5 i Firefox 1.5 - WSZĘDZIE DZIAŁA POPRAWNIE.

Może ta nowsza wersja Opery coś ma innego albo jakieś zabezpieczenie do skryptów JavaScript masz włączone...? Pod Opera 9 działa zamykanie poprzez kliknięcie na zdjęcie?
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
max
PostWysłany: 12 Mar 2006, 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 738


Włączoną mam pełną obsługę skryptów i nie widać... może to błąd wersji testowej Opery 9. Co do zamykania to działa bez problemu... jedynie tego znaczka nie widać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martin
PostWysłany: 12 Mar 2006, 17:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Znaczek jak znaczek - efekt wyświetlania zdjęć jest bardzo fajny, tak więc go zastosowałem i na pewno będę w taki sposób wyświetlał kolejne zdjęcia na swojej podstronie Wink
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kameleon
PostWysłany: 13 Mar 2006, 08:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 03 Sie 2005
Posty: 952


Bardzo fajny sposób wyświetlania zdjęć Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martin
PostWysłany: 13 Mar 2006, 19:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Jak ktoś znajdzie gdzieś lub sam stworzy inny ciekawy sposób na wyświetlanie zdjęć to z chęcią się z tym sposobem zapoznamy. Czekamy na forum! Na razie ten sposób najbardziej mi odpowiada. Wink
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kristooki
PostWysłany: 16 Mar 2006, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 924

Skąd: Kraków

jak zrobić żeby banery Flash na stronie nie wyświetlały się ponad obrazkiem? W pliku lightbox.js jest ustawione zIndex na 90 a i tak się flash przebija.

Edytuje post bo już znalazłem rozwiązanie. Jeśli ktoś będzię miał taki problem jak ja to rozwiązanie jest na http://www.flashzone.pl/item/476/Flash-w-dokumencie-HTML/
Chodzi o mod Windowless
_________________
KRISTOOKI

Podczas zamawiania pakietu startowego wpisz [/url] | kod polecajacy Mobile Vikings i odbierz 19 zl za darmo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kristooki
PostWysłany: 11 Kwi 2006, 20:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 924

Skąd: Kraków

A tu inny przykład grafiki loadingu - gdyby ktoś chciał. Łdnie wygląda na szarym tle lightboxa
http://www.iconaholic.com/images/site-images/loading-mac.gif
_________________
KRISTOOKI

Podczas zamawiania pakietu startowego wpisz [/url] | kod polecajacy Mobile Vikings i odbierz 19 zl za darmo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Martin
PostWysłany: 12 Kwi 2006, 08:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Dzięki kristooki za link do pliku. Przetestuje sobie to po powrocie do domu i zobaczę jak będzie wyglądało.
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kristooki
PostWysłany: 18 Kwi 2006, 12:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 924

Skąd: Kraków

Zapraszam na stronę okna galeria - zastosowałem tam nową wersję lightboxa.
Świetny efekt przy prezentacji kilku zdjęć - polecam tobie Martin na twoją strone.

Więcej o nowej wersji na http://www.huddletogether.com/projects/lightbox2/
_________________
KRISTOOKI

Podczas zamawiania pakietu startowego wpisz [/url] | kod polecajacy Mobile Vikings i odbierz 19 zl za darmo.


Ostatnio zmieniony przez kristooki dnia 14 Kwi 2007, 06:50, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Martin
PostWysłany: 18 Kwi 2006, 12:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Piękny efekt - dzięki kristooki za informacje o nowej wersji. Zastosuję ją sobie na swojej prywatnej stronie

Good
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Buk?ak
PostWysłany: 18 Kwi 2006, 13:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 320

Skąd: Zambrów

Ja planuję ją wykorzystać w serwisie z galerią na Mistrzostwa-Swiata.net bo faktycznie jest super!
_________________
Liga Mistrzów
Pi?ka no?na
Olimpia Zambrów
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Lunatic
PostWysłany: 20 Lip 2006, 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 17 Lip 2006
Posty: 7

Skąd: Pozna?

Słuchajcie, a da się skrypt lightbox przerobić tak, żeby nie trzeba było każdego zdjęcia otwierać i zamykać osobno, tylko przeglądać fotki jedna za drugą, przyciskami "<<" i ">>" ?

Bo trochę to niewygodne przy większej galerii...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
pRzemo
PostWysłany: 20 Lip 2006, 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 14

Skąd: Ryki

Lightbox znam już od kilku miesięcy, choć nadal prezentuje się imponująco Smile
Na stronie http://bedkowski.pl/p/js/gallery/ jest jeszcze kilka przykładów przezentacji zdjęć i miniaturek.
_________________
Pozdrawiam,
pRzemo
~ Desktops.pl - Tapety na pulpit
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny Strona 1 z 8


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » Grafika » Lightbox - ciekawe wyświetlanie zdjęć na stronach
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group