Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » PHP / MySQL oraz inne bazy danych » [PHP]Formularz zamówienia

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
 [PHP]Formularz zamówienia « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
cezars
PostWysłany: 08 Sie 2005, 07:14    Temat postu: [PHP]Formularz zamówienia Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Siemka.Słuchajcie mam taki problem i pisałem już o nim na innym forum ale dostałem tylko odpowiedzi z linkami do google więc to mi dużo nie dało.Jak ktoś się zna i mógłby mi wykonać formularz zamówienia byłbym bardzo wdzięczny.Konkretnie chodzi mi o taki formularz jak tutaj na stronie: http://www.ahx.pl/index.php?page=zamowienie.
A także aby ten formularz był wysyłany do mnie na e-maila.Co do formy wynagrodzenia to jakoś się dogdamy:)A więc ktos pomoże??
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
Martin
PostWysłany: 08 Sie 2005, 07:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Takie coś to 20 minut roboty Smile [czas na pisane nie myślenie]
Tak więc napisz jakie pola mają być w formularzu a na podstawie tego napiszę ci kod do zrobienia tego.

Co do podziękowań to wystarczy słowo - dziękuję a maksymalnie to link do katalogu na Twojej stronie. Link na stronie swojej do naszego katalogu już masz tak więc zrobię ci to za dziękuję. Nie jesteśmy wymagający a lubimy pomagać Smile


godz.20:33
-----------------
no i co z tymi szczegółami???
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cezars
PostWysłany: 08 Sie 2005, 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Witam.Sorki,że dopiero teraz odpisuję ale byłem w Grodźccu ale niestety niedało rady wjeśc nawet na drogę bo mase policji było a o ochroniarzach nawet nie wspomnę Smile A co do pól formularza to potrzebowałbym następujące:
1.Imię
2.Nazwisko
3.Miasto
4.Telefon kontaktowy
5.Numer GG(opcionalnie)
6.Nazwa pakietu
7.Login do konta
8.Hasło do konta

To by było tyle.Aha no i chciałbym aby taki formularz wysyłał się na adres e-mail.(extendet@extendet.to.pl)
Z góry dziękuję za taką pomoc Smile

PS.A powracając do Grodźcca to powiem Wam,że tam ochorny było więcej niż mieszkańców samej wioski.Heh jak ruscy coś wymyślą to odrazu cały glob o tym wie:)hehe
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Martin
PostWysłany: 08 Sie 2005, 23:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

To jest najprostsza wersja bez jakiś bajeów i sprawdzań:

formularz.html

Kod:
<FORM NAME="zgloszenie" METHOD="post" ACTION="zamowienie.php">
<INPUT TYPE="text" NAME="imie" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="nazwisko" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="miasto" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="tel" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="gg" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="email" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="pakiet" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="login" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="text" NAME="haslo" SIZE="30" value=""><br>
<INPUT TYPE="submit" value="wyslij">
</form>


zamiast:
Kod:
<INPUT TYPE="text" NAME="pakiet" SIZE="30" value=""><br>

Znając pakiety możesz wstawić pole do wyboru SELECT np:
Kod:
<select name="pakiet">
<option value="">wybierz pakiet</option>
<option value="pakiet 1">pakiet 1</option>
<option value="pakiet 2">pakiet 2</option>
<option value="pakiet 3">pakiet 3</option>
</select>


zamowienie.php

Kod:
<?php
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$miasto=$_POST['miasto'];
$email=$_POST['email'];
$tel=$_POST['tel'];
$gg=$_POST['gg'];
$pakiet=$_POST['pakiet'];
$login=$_POST['login'];
$haslo=$_POST['haslo'];

$data=strftime(" %A, %d  %B  %Y");
$nadawca_imie = "[Zgłoszenie ze strony]";
$send_email ="extendet@extendet.to.pl";
$temat = "[Zgłoszenie ze strony] - Informacja o zgłoszeniu - zamówieniu";
$headers = "MIME-Version: 1.0\r\n";
$headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n";
$headers .=  "From: $nadawca_imie <$email>\r\n";
$body_mail = "<table width=600 border=0 cellpadding=1 cellspacing=2 align=center style=\"font-family: Verdana; font-size: 10px;\">
<tr>
<td colspan=2 align=center><b><u>".$temat."</u></b></td>
</tr>
<tr>
<td colspan=2 align=center> </td>
</tr>
<tr>
<td width=166 align=right>Imię zamawiającego:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>".$imię."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td width=166 align=right>Nazwisko zamawiającego:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>".$nazwisko."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td width=166 align=right>Skąd:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>".$miasto."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td width=166 align=right>Mail zgłaszającego:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>".$email."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Telefon:  </td>
<td align=left valign=top> <div align=\"justify\"><b>".$tel."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>GG:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>".$gg."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Zamawiany pakiet:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>".$pakiet."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Proponowany login:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>".$login."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Proponowane hasło:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>".$haslo."</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td colspan=2 align=center> </td>
</tr>
<tr>
<td colspan=2 align=center>Data przeslania zgłoszenia: $data</td>
</tr>
</table>";

mail($send_email,$temat,$body_mail,$headers);

print "<br><center>Zgłoszenie zostało wysłane</center>";
print "<br><center>skontaktujemy się z Tobą wkrótce</center>";
?>


Oczywiście trzebaby było wzbogacić skrypt o sprawdzanie czy wszystkie pola zostaly wypelnione te wymagane....potem poprawnosc wpisanego maila itd...to jest kosmetyka..skrypt po wstawieniu na strony na pewno zadziała. Oczywiście trzeba zrobić odpowiednie kodowanie, żeby wizualnie też ładnie formularz na stronie wyglądał - jakis kod styli css...Fajnie jest też bazę MySQL zrobic, gdzie takie zleciania zapisywalyby się automatycznie oprócz wysyłanego maila Smile wszystko zależy od stopnia potrzeb osoby dla której piszesz to zamówienie...ale upiększeń jest full

Dasz rade z kosmetyką? Jak coś to zadawaj pytania!

p.s. wstawilem pole email bo wedlug mnie jest niezbedne przy jakichkolwiek zamowieniach....
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami


Ostatnio zmieniony przez Martin dnia 04 Gru 2005, 16:44, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cezars
PostWysłany: 09 Sie 2005, 06:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Nie mam zastrzeżeń bow sumie nie powinnełem ich mieć ale powiem,że jak zrobiłem te dwa pliki formularz.html i zamowienie.php i wkleiłem kody do niech.
Jak otwieram plik zamowienie.php w przeglądarce to nie ma pól do wypełniania tylko odrazu pisze,że e-mail został wysłany.Troszkę to dziwne jest według mnie i nie wiem jak teraz to zrobić?
Mam zainkludować plik zamowienie.php w formularz.html??
Czy jak?
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Martin
PostWysłany: 09 Sie 2005, 07:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

formularz.html jest plikiem głównym który otwierasz bo w nim jest cały formularz. Wypeniasz pola formularza i w definicji formularza masz:
Kod:
ACTION="zamowienie.php"

To jest informacja ze po nacisnięciu przycisku wyslij informacje z formularza przesyłane są do pliku zamowienie.php W pliku zamowienie wartosci zmiennych są przypisywane do odpowiednich miejsc w kodzie ciała maila i mail jest wysyłany do Ciebie. OCzywiście jak chcesz to przetestować na komputerze lokalnym to nie wyśle ci maila w formacie html chyba że masz zainstalowany lokalnie sendmail. Testuj to na podstronie tam gdzie masz swoją stronę - serwery udostępniają opcję wysyłania maili z poziomu php w formacie html
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cezars
PostWysłany: 09 Sie 2005, 19:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Wielkie DZIĘKUJĘ w twoją stronę przesyłam.Działa poprawnie.A co do wysyłania maili z mojego komputera to z tym nie mam problemu bo sobie Apache'a postawiłem z obsługą PHP i MySQL więc sprawdziłem to u siebie ale dla bezpieczeństwa także i na koncie www i działa wyśmienicie!
Dzięki raz jeszcze.Dużo mi pomogłeś.

PS.Jak ja ci się teraz odwdzięczę? Smile
Pozdrawiam
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Martin
PostWysłany: 09 Sie 2005, 21:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Ciesze się że działa! Upiększ sobie kod i zabezpiecz żeby wymagalo wpisania danych w polach ktore beda obowiązkowe! Smile
Co do wdzięczności to jak wspominałem wcześniej nie ma sprawy! Link do katalogu na Twojej stronie jest tak więc samo dziękuję wystarcza Cool
W razie pytań lub jakiś innych problemów to pisz śmiało na naszym forum. Jest tutaj kilka osób, które trochę grzebie w kodzie i coś tam zawsze pomożemy Exclamation Cool
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cezars
PostWysłany: 10 Sie 2005, 19:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Sorki,że tak męczę ale mam jeszcze jedną taką prośbę:
czy dałoby radę zrobić taki sam formularz ale z taką funkcją,że jak naprzykład jakiś użytkownik wypełni wszystkie pola i wybierze dajmy na to PAKIET A za 30zł i potem naciśnie przycisk wyśli to jemu pojawi się na stronie komunikat:

Zamówienie zostało wysłane.
Konto zostanie aktywowane w przeciągu 12 godzin.
Proszę wpłacić 30,00zł na konto
o numerze XXXXXXXXXXX.
Jeżeli kwota nie zostanie uiszczona w przeciągu
5 dni roboczych konto będzie skasowane.

No i chodzi mi o to,że jak naprzykład gostek wybrał by PAKIET A to wyświetliłby mu się komunikat własnie taki z sumą 30zł a jakby wybrał PAKIET B to wyświetliło by mu się na przykład 40zł itd.
Czy da się cos takiego wogóle zrobić?
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Martin
PostWysłany: 10 Sie 2005, 19:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Jasne, że da się tak zrobić Cool opiera się to na instrukcjach np: if {} else
Postaram się jutro napisać pokrótce kod na forum - bo dzisiaj nie dam rady - śpię ostatnio po godzinę dziennie. Do kiedy tego potrzebujesz?
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cezars
PostWysłany: 10 Sie 2005, 20:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Hmm..nie ma się co śpieszyć.Dobrzeby było tak na przyszły tydzien jakby było:)Na Prywatną wiadomość wyślę ci potrzebne dane.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Martin
PostWysłany: 11 Sie 2005, 22:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Tak jak obiecałem w przerwie między jednym a drugim piwkiem napisałem kilka linijek kodu PHP, ktore rozwiążą w bardzo prosty sposób Twoj problemik Smile

w kodzie strony formularz.html trzeba mieć do pakietu pole rozwijane select, a więc do tamtego kodu wpisz:
Kod:
<select name="pakiet">
<option value="">wybierz pakiet</option>
<option value="MINI">MINI</option>
<option value="MAXI">MAXI</option>
<option value="MIDI">MIDI</option>
</select>


a na stronie zamowienie.php trzeba na koncu zamiast kodu:
Kod:
print "<br><center>Zgłoszenie zostało wysłane</center>";
print "<br><center>skontaktujemy się z Tobą wkrótce</center>";


wstaw kod:
Kod:
if($pakiet == "MINI")
   {
      $kwota="30zł";
   }
   else
   {
      if($pakiet == "MAXI")
      {
         $kwota="70zł";
      }
      else
      {
         $kwota="100zł";
      }
   }


print "<br><center>Dziękujemy. Twoje zgłoszenie zostało wysłane.<br>
W przeciągu 12 godzin twoje konto będzie aktywne.<br>
Prosimy o wpłacenie ".$kwota." na konto o numerze:<br>
xx xxxx xxxx xxxx xxxx xxxx xxxx<br>
Jeżeli kwota niezostanie uiszczona w przeciągu 5 dni<br>
roboczych konto zostanie skasowane.</center>";


Ta mała pętla if sprawdzająca wartość zmiennej $pakiet przypisuje odpowiednią wartość do zmiennej $kwota. Następnie w zależności od wartości zmiennej taka wartość - kwota w zł wpisana jest w teści na stronie Smile
Myślę, że o to Ci chodziło - w razie pytań - po prostu pytaj Cool
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cezars
PostWysłany: 12 Sie 2005, 01:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 608

Skąd: Legnica, Polska

Dziękuję,Dziękuję i jeszcze raz Dziękuję!Teraz to już naprawdę mam u ciebie dług wdzięczności.Jak ja za to tobie podziękuję.Oby więcej takich ludzi jak Ty!Jesteś niesamowity!

PS.Niedość,że straszliwie polubiłem to forum to jeszcze ustawiłem je sobie jako stroną startową i dodałem do ulubionych i promuję twój katalog oraz forum wśród znajomych.

Naprawdę oby więcej takich ludzi jak Ty!
Pozdrawiam
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Martin
PostWysłany: 12 Sie 2005, 07:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Witam extendet - ciesze sie ze o to ci chodzilo Smile
Co do pomocy to zawsze mozesz sie do nas zwracac a my w miare mozliwosci i naszej wiedzy Ci pomozemy.

Ja stosuje zasadę:

TRAKTUJ INNYCH TAK - JAK CHCESZ ABY TRAKTOWALI CIEBIE!

nie zawsze na tym dobrze wychodze, ale warto to robić chocby dla Takich podziekowań jak Twoje.

Dziekujemy za promocje Katalogu.
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Koniu
PostWysłany: 03 Gru 2005, 22:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 1123

Ostrzeżeń: 1
Skąd: Warszawa

wlasnie sam przerabiam temat formularza mam problem bo niby all dziala ale nie sle maila :O tyle ze plik html zaminielem na php i zmienilem akcje na drugi php ale nie dziala
_________________
Nieruchomo?ci Og?oszenia motoryzacyjne Katalog Stron
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny Strona 1 z 2


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » PHP / MySQL oraz inne bazy danych » [PHP]Formularz zamówienia
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group