Autor |
Wiadomość
|
Martin |
Wysłany: 16 Sie 2005, 00:50 Temat postu: mod_rewrite maskowanie linków |
|
|
KCS_Admin
|
Co to jest mod_rewrite?
Chcesz lepiej wypozycjonować swoją stronę w wyszukiwarkach internetowych? W tym artykule opisze pewną sztuczkę. Nie na każdym serwerze ona działa, ale jest bardzo fajna (wymagany jest zainstalowany moduł mod_rewrite). Załóżmy, że zaprojektowałeś albo zainstalowałeś jakiś skrypt. Wszystkie strony skryptu to plik index.php wywołany z jakimś parametrem. np index.php?dzial=1, index.php?dzial=2 itp. Wyszukiwarki niezbyt chętnie indeksują takie podstrony (szczególnie, gdy jest więcej niz 1 parametr). Można jednak oszukać wyszukiwarkę a dokładniej tak skonfigurować serwer, aby odpowienio filtrował strony. Otóż jeśli odwołamy się do (nieistniejącego) pliku dzial1.htm serwer będzie wiedział, że tak naprawde ma załadować plik index.php?dzial=1. Aby taki trik zrobić, należy utworzyć plik .htaccess z następującą zawartością:
Kod: | RewriteEngine On
RewriteRule ^dzial([0-9]*).htm /index.php?dzial=$1 |
Jeśli po wrzuceniu takiego pliku nie wyskoczy błąd nr 500 to znaczy, że moduł mod_rewrite jest zainstalowany na Twoim serwerze i możesz "oszukiwać" wyszukiwarki Sprawdź, czy wywołując plik dzial1.htm załaduje się plik index.php z parametrem dział=1 (na pasku adresu oczywiście będzie podany plik dzial1.htm, bo nikt poza serwerem nie wie o tym, że zastosowałeś tą sztuczkę - chodzi tylko o sprawdzenie, czy nie załaduje się error 404).
Jeśli wszystko działa, to teraz czas na pozmienianie w skryptach, aby np. w menu linki miały nowy format. Dzięki tej sztuczce można szybciej i lepiej zaindeksować cały serwis w wyszukiwarkach!
źródło: http://www.pnet.pl/~jelcyn/freesoft/index.html _________________ Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Ostatnio zmieniony przez Martin dnia 10 Gru 2007, 12:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
KCS |
Wysłany: Temat postu: Reklama w KCS |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martin |
Wysłany: 12 Lis 2005, 10:16 Temat postu: mod.rewrite w zastosowaniach |
|
|
KCS_Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
Koniu |
Wysłany: 23 Lis 2005, 16:33 Temat postu: |
|
|
Wszechwiedzący
Ostrzeżeń: 1 Skąd: Warszawa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martin |
Wysłany: 23 Lis 2005, 17:31 Temat postu: |
|
|
KCS_Admin
|
Jeżeli jest możliwość na serwerze, gdzie jest stronka - zastosować mod-rewrite - to oczywiście, że się opłaca! Wszystko też zależy od specyfiki strony - bo jeżeli strona to czysty HTML to nie ma sensu. Maskowanie adresów stron robi się przede wszystkim na stronach, gdzie stosowane jest PHP itp i przekazywane są różne parametry w adresie url strony. Nie wszystkie roboty chętnie indeksują dynamicznie generowane strony z ?, &, =, w url strony.
Ja ostatnio zastosowałem mod-rewrite na swojej prywatnej stronie, gdzie mam kilka podstron.
Przyznaje się, że Google zaczął mnie częściej indeksować od kiedy adres strony:
http://www.borkowscy.pl/index.php?show=linki
zmieniłem na:
http://www.borkowscy.pl/borkowscy-linki.html
Tak więc jeżeli stronę masz nie generowaną dynamicznie to nie zawracaj sobie głowy, ale przy dynamicznych stronach jest to przydatne. _________________ Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami |
|
Powrót do góry |
|
|
pal424 |
Wysłany: 10 Gru 2007, 08:50 Temat postu: |
|
|
Nowicjusz
|
witam
zmagam się z tym mod-rewrite już jakiś czas ale coś mi nie idzie, wynika to z braku wiedzy ale do sedna. nam stronkę www.artech.win.pl zrobiłem plik .hatccess
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule (.*)-(.*)-(.*)\.htm$ index.php?strona=$1&idk=$2&idp=$3
i dotąd wszystko jest ok - jak wpiszę np. http://www.artech.win.pl/katalog-3-14.htm to strona się ładnie ładuje ale jak tylko kliknę na inny link to się ładuje jak poprzednio seria znaków php. co robię źle ? czy muszę zmienić coś w kodzie? proszę o pomoc _________________ agregat malarski |
|
Powrót do góry |
|
|
gostek_ |
Wysłany: 10 Gru 2007, 11:49 Temat postu: |
|
|
Bywalec
|
Podany kod jest tylko na podstrony. Spróbuj jeszcze dodać te linijki:
RewriteRule ^plik/([^-]+)/$ plik.php?kategoria=$1
RewriteRule ^plik/([^-]+)/([^-]+)/$ plik.php?kategoria=$1&page=$2
Mam nadzieje, ze zadziała _________________ liderpracy.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
pal424 |
Wysłany: 10 Gru 2007, 11:59 Temat postu: |
|
|
Nowicjusz
|
dzięki za podpowiedz, dodałem te linijki od Ciebie ale nadal nic. _________________ agregat malarski |
|
Powrót do góry |
|
|
grejf |
Wysłany: 01 Wrz 2008, 19:54 Temat postu: |
|
|
Gaduła
|
na hostingu nazwa.pl 3/4 mod_rewrite dziala, ale okazuje sie ze uzyty modul robi, feee, czyli google nie indeksuje strony, albo odrzuca sitemap.xml _________________ Witam |
|
Powrót do góry |
|
|
|