Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » JavaScript i inne języki skryptowe » Menu raz a dobrze

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Menu raz a dobrze « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
ralphus
PostWysłany: 24 Cze 2007, 12:06    Temat postu: Menu raz a dobrze Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 44

Skąd: Szczecin

Poszukuje skryptu który spowoduje że przy chodzeniu po mojej stronie menu nie będzie się ładowało za każdym razem.
NA całe menu mam swój skrypt włącznie z pływaniem i chciałbym żeby się za każdym razem nie ładowało (nie wiem może jest coś takiego jak jakaś część stała).

Pozdrawiam i z góry dzięki.
_________________
Nawet Papier toaletowy wie, ?e trzeba si? rozwija?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
kristooki
PostWysłany: 24 Cze 2007, 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 924

Skąd: Kraków

szczerze... nie zrozumiałem ani słowa Confused
_________________
KRISTOOKI

Podczas zamawiania pakietu startowego wpisz [/url] | kod polecajacy Mobile Vikings i odbierz 19 zl za darmo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
przemo85
PostWysłany: 24 Cze 2007, 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 570

Skąd: Kraków

Jest taki mały skrypcik php który dodany w odpowiednim miejscu ładuje do tego miejsca zawartość innego pliku html czy php. Cała reszta strony czyli menu oraz na przykład top pozostaje wczytana jednokrotnie.

Jest to o tyle dobre że nawet strony robione na szablonie w Dreaweaverze, paradoksalnie wczytują się x razy mimo iż podstawa u każdej z nich jest ta sama.

Kiedyś używałem tego skryptu ale gdzieś mi zginął, bardzo przydatna rzecz - toteż mam nadzieję że ktoś z doświadczonych forumowych programistów pomoże. Mnie samemu przydałby się taki skrypt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ralphus
PostWysłany: 24 Cze 2007, 17:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 44

Skąd: Szczecin

O! Właśnie o taki skrypt mi chodzi:D

Więc może ktoś coś sobie przypomina:)
_________________
Nawet Papier toaletowy wie, ?e trzeba si? rozwija?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
kristooki
PostWysłany: 25 Cze 2007, 09:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 924

Skąd: Kraków

PHP:

<?
include "plik.php";
?>



to? Wink
_________________
KRISTOOKI

Podczas zamawiania pakietu startowego wpisz [/url] | kod polecajacy Mobile Vikings i odbierz 19 zl za darmo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
przemo85
PostWysłany: 25 Cze 2007, 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Znawca
Znawca

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 570

Skąd: Kraków

Z tego co ja pamiętam to wyglądało troszkę bardziej skomplikowanie Wink
Ten kod po prostu dołącza zewnętrzne źródło ale strona musi się przeładować i tak .Przykładowo na podstronie kontakt byłoby include "kontakt.php" a na stronie oferta byłoby include "oferta.php".

Tyle że my chcemy by to do przycisków podpięte były skrypty które w dane miejsce wczytują stronę (przykładowo tabelę z zawartością zapisaną jako tabela.php). Dzięki temu wczytywałaby się tylko ta zawartość, reszta wczytałaby się tylko jednokrotnie.

Pamiętam że wymagało to podpięcia czegoś do przycisków, na początku strony oraz markera php w miejscu docelowym. Szukałem tego skryptu po różnych serwisach ale nie mogłem znaleźć -a szkoda bo jest bardzo przydatny. Mnie trochę irytują strony które przeładowywują się w całości niepotrzebnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Glarden
PostWysłany: 25 Cze 2007, 10:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 3


PHP:


//menu, nagłówek
<?php
$strony 
$dozwolone = array ('glowna''jakas_strona1''jakas_strona2');
if (isset (
$_GET['pokaz'])) $pokaz=$_GET['pokaz']; else $pokaz='';
if (!
in_array ($pokaz$dozwolone)) $pokaz=$dozwolone[0];
if (
file_exists($pokaz.'.php')) include ($pokaz.'.php');
else echo (
"Nie ma takiego pliku!");
?>
//stopka


Gwoli wyjaśnienia. Jak będziesz chciał dodać jakąś stronę do serwisu, to musisz ją wpisać do tablicy ($strony). A odnośniki, zamiast "<a href='glowna.php'>Main</a>" mają wyglądać tak:
"<a href='index.php?pokaz=nazwa_strony_bez_rozszerzenia'>Kupa</a>"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » JavaScript i inne języki skryptowe » Menu raz a dobrze
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group