Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » CMS - Content Management System » Jak zmienić nazwy podstron w joomla

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Jak zmienić nazwy podstron w joomla « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
eM_K_S
PostWysłany: 08 Sie 2007, 21:28    Temat postu: Jak zmienić nazwy podstron w joomla Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 294

Skąd: Wyszków | Warszawa

Chodzi o strone www.dj-na-wesele.pl
boli mnie strasznie jak klikam na galerię a wyskakuje mi taki adres strony:
http://www.dj-na-wesele.pl/component/option,com_expose/Itemid,9/

czy na prawdę nie da się zrobić tak by było np:
www.dj-na-wesele.pl/galeria ?

Szuman pisze, że to wina nazwy.pl ale przecież w poprzedniej wersji strony nazwy podstron były takie jak chciałem.


Pozdrawiam
_________________
zwrot podatku z Anglii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
cRaSh
PostWysłany: 08 Sie 2007, 22:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 272

Skąd: Lublin

Jaki cms?

Zreszta jak wina nazwy.pl to zwykle ratuje sytuacje ta linijka w .htaccess Wink

Kod:
RewriteBase /


Oczywiście po uruchomieniu mod-rewrite

edit:
Zreszta co za pytanie, jak Szuman to pewnie Joomla Very Happy
_________________
Szko?a angielskiego? Prosz? - Angielski Lublin.
A mo?e chcesz sobie pot?umaczy? orygina? Molière‘a ? Prosz? - T?umaczenia francuski.
[url=http://otwieramy.info]?OTWIERAMY![/url] Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
weronika
PostWysłany: 08 Sie 2007, 22:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 354


Szuman zrobił Ci linki za pomocą ustawień Joomla!, które opisywał w poście: Joomla przyjazne linki bez mod_rewrite. Z tego co zauważyłam, to Szuman jest specem od Joomla i raczej pomógłby Ci jeżeli współtworzył twoją nową wersję strony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szuman
PostWysłany: 09 Sie 2007, 00:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Przyjaciel KCS
Przyjaciel KCS

Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 1554

Skąd: D?bica

weronika, nie, to zwykła trasnalacja url-i dostepna w konfiguracji Joomla, a post, który podlinkowałaś, to trick na obejście mod-rewrite Wink

eM_K_S napisał:
w poprzedniej wersji strony nazwy podstron były takie jak chciałem.

poprzednia strona, o ile mnie pamięć nie myli, była statyczna, a co do winy nazwa.pl to po prostu komponent do zaawansowanej zmiany linków nie zadziałał na serwerze nazwa.pl, choć na innych hostingach działał bezproblemowo (m.in. miałem go swego czasu na blogu).


edit: (1,5 godziny później)
nie byłbym sobą, gdybym nie znalazł wyjścia Smile
problem tkwił w pliku .htaccess, gdzie zakomentowane były linijki przeznaczone dla "zewnetrznych" komponentów SEO.

Jakby ktoś miał podobny problem z niedziałającymi komponentami SEF, to już mówię co i jak:
Arrow Odszukać:
Kod:
########## Begin - 3rd Party SEF Section
############# Use this section if you are using a 3rd party (Non Joomla! core) SEF extension - e.g. OpenSEF, 404_SEF, 404SEFx, SEF Advance, etc
#
#RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(/component/option,com) [NC,OR]       ##optional - see notes##
#RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.htm|\.php|\.html|/[^.]*)$  [NC]
#RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
#RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
#RewriteRule (.*) index.php
#
########## End - 3rd Party SEF Section

i odhashować
Kod:

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(/component/option,com) [NC,OR]       ##optional - see notes##
RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.htm|\.php|\.html|/[^.]*)$  [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.*) index.php

a nieco wcześniej w pliku htaccess zakomentować
Kod:
# Options FollowSymLinks

i odkomentować
Kod:
RewriteBase /


i to nie wina nazwy.pl, a moja, bo przeoczyłem zawartość htaccess. Bije się w pierś (aż dudni Smile ). Być może w starszych wersjach Joomla plik htaccess różnił sie zawartością i dlatego komponenty SEF działały bez zarzutu.

Rolling Eyes Choć z drugiej strony teoretycznie jest możliwe, że na nazwie.pl np. ze względów bezpieczeństwa poblokowali jakieś funkcje, których używają komponenty Joomla do dokonywania zmian w pliku htaccess... To tylko teoria
_________________
Mój osobisty blog oraz blog ?lubny mój i mojej ?ony
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
dkint
PostWysłany: 09 Sie 2007, 05:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Bywalec
Bywalec

Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 115

Skąd: Zamo??

Witam

Szuman a artio joomsef tam nie działa ? też testowaliście ? czy tylko open sef'a ...

U mnie w serwisie np. działa wlaśnie tylko artio joomsef ... można sobie pooglądać na www.roztocze.info

pozdrawiam
Krzysiek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
eM_K_S
PostWysłany: 09 Sie 2007, 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 294

Skąd: Wyszków | Warszawa

i wszystko hula jak wymarzone:) własnie o to mi chodziłoSmile
Dzięki Szuman
_________________
zwrot podatku z Anglii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
kristooki
PostWysłany: 09 Sie 2007, 11:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 924

Skąd: Kraków

pasowało by żeby wszystkie podstrony miały adresy w jednym stylu.
Albo

domena.pl/podstrona.html

albo

domena.pl/podstrona/

bo teraz jest namieszane
_________________
KRISTOOKI

Podczas zamawiania pakietu startowego wpisz [/url] | kod polecajacy Mobile Vikings i odbierz 19 zl za darmo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cRaSh
PostWysłany: 09 Sie 2007, 13:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 272

Skąd: Lublin

Przy okazji:
http://www.dj-na-wesele.pl/start
http://www.dj-na-wesele.pl/start/

to 2 różne strony dla google. Polecam przekierowanie:
Kod:
#get rid of trailing slashes
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?domena\.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.+)/$ http://%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

_________________
Szko?a angielskiego? Prosz? - Angielski Lublin.
A mo?e chcesz sobie pot?umaczy? orygina? Molière‘a ? Prosz? - T?umaczenia francuski.
[url=http://otwieramy.info]?OTWIERAMY![/url] Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Martin
PostWysłany: 09 Sie 2007, 13:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

cRaSh napisał:
Przy okazji:
http://www.dj-na-wesele.pl/start
http://www.dj-na-wesele.pl/start/
to 2 różne strony dla google.

Dlatego m.in. bezpieczniej jest robić adresy w postaci: domena.pl/podstrona.html
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
szuman
PostWysłany: 10 Sie 2007, 13:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Przyjaciel KCS
Przyjaciel KCS

Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 1554

Skąd: D?bica

przeoczyłem to start/ bo już zasypiałem gdy te linki robiłem, wczoraj się skapnąłem i poprawiłem. Mam nadzieję, że już wszystko ok Wink

dkint, to 404Sef, idealny do niewielkich stron. Na większe się nie nadaje. Z resztą OpenSEF jak i wymieniony przez ciebie artio joomsef nie zadziałałyby - zahaszowane fragmenty htaccess (OpenSEF próbowałem, też nie zatrybił)
_________________
Mój osobisty blog oraz blog ?lubny mój i mojej ?ony


Ostatnio zmieniony przez szuman dnia 11 Sie 2007, 13:20, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
dlp
PostWysłany: 11 Sie 2007, 13:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 1


sorry że się podłączę, nie chcę otwierać nowego tematu a tu po części jest to o co mi chodzi.
Przy pomocy trików z .htaccess i OpenSEF skróciłem linki jednak serwis zainstalowałem na www.nazwakonta.nazwa.pl ale chciałbym się przesiąść na www.domena.pl
W panelu administracyjnym nakierowałem domenę na serwer i domena startuje jak należy. Jest www.domena.pl jednak gdy chcę przejść do jakiejkolwiek zakładki z menu adresy wracają do dawnej postaci.

Będę jeszcze szukał info w internecie jednak chwilowo mam umyslową zawiechę i może uda mi się uzyskać podpowiedz.

Czy aby linki wewnątrz serwisu (do komponentów i zakładek z menu) przejęly www.domena.pl muszę zmienić ustawienia w:
a. panel administracyjny
b. .htaccesss
c. configuration.php ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szuman
PostWysłany: 11 Sie 2007, 13:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Przyjaciel KCS
Przyjaciel KCS

Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 1554

Skąd: D?bica

dlp, w pliku configuration.php przy zmiennej $mosConfig_live_site zamień www.nazwakonta.nazwa.pl na www.domena.pl i powinno działać.

Gdybyś przenosił stronę do innego katalogu, to musiałbyś jeszcze poprawić ścieżki absolutne: $mosConfig_absolute_path i $mosConfig_cachepath (to tak na przyszłość)
_________________
Mój osobisty blog oraz blog ?lubny mój i mojej ?ony
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » CMS - Content Management System » Jak zmienić nazwy podstron w joomla
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group