Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna  
 
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Ranking systemów  Ranking systemów   Grupy  Grupy  
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » PHP / MySQL oraz inne bazy danych » Grafika w bazie danych MySQL

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
 Grafika w bazie danych MySQL « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
simon111
PostWysłany: 26 Sty 2008, 14:25    Temat postu: Grafika w bazie danych MySQL Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 15


Mam taki problem, że chciałbym dodawać do bazy danych grafikę. Zawsze dodawałem tekst wpisywany z klawiatury, np.:


Kod:
Wprowadź nazwę:<br>
<input type="text" name="nazwa" />




potem wysyłałem to do pliku wykonawczego, gdzie za pomocą takiego kodu:


Kod:
$ins = @mysql_query("INSERT INTO info SET nazwa='$nazwa'");



wstawiało mi daną do bazy.
Ale jak zrobić, żebym mógł sobie wstawiać do bazy np. jakieś zdjątka? Sad
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, z góry dziękuję i czekam na wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
KCS
Wysłany:     Temat postu: Reklama w KCS







Pozycjonusz.pl - Reklama Twojej firmy !
Oferujemy szereg usług reklamujących Państwa witrynę w wyszukiwarce Google. Dzięki nam strona zdobędzie wartościowe linki i poprawi swoją pozycję w wynikach wyszukiwania !

Powrót do góry
voy-tech
PostWysłany: 26 Sty 2008, 14:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 286

Ostrzeżeń: 1

Obrazków jako takich (plików) w bazie się trzyma.
Obrazki dodajesz jako tekst (ścieżkę do folderu gdzie są przechowywane wraz z nazwą pliku). Postępujesz tak samo jak w przypadku tekstu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martin
PostWysłany: 26 Sty 2008, 15:44    Temat postu: Upload grafiki do bazy danych MySQL Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Post napisany dawno dawno temu: 20.06.2005, ale powinien się przydać:
Upload grafiki do bazy danych MySQL

Pisz?
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
voy-tech
PostWysłany: 26 Sty 2008, 16:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 286

Ostrzeżeń: 1

Fajny skrypt Martin, ale moim zdaniem lepiej trzymać obrazki w jakimś folderze, a tylko ścieżki do nich w bazie danych.
Większość tanich, darmowych hostingów udostępnia maleńkie bazy (nawet 3 MB). Lepiej więc spożytkować je na coś innego niż trzymanie w nich obrazków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martin
PostWysłany: 26 Sty 2008, 19:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

voy-tech napisał:
moim zdaniem lepiej trzymać obrazki w jakimś folderze

Też mam takie zdanie tj.: nie polecam umieszczania zdjęć w bazie danych i napisałem to 3 lata temu w poście, do którego link podałem powyżej. Do tej pory nie zmieniłem opinii.
Pisz?
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
simon111
PostWysłany: 27 Sty 2008, 14:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 15


Witam

Wiesz, bardzo mi się spodobał pomysł przetrzymywania grafiki w katalogach, a nie w samej bazie (choć skrypt jest naprawdę extra).
Zdecydowałem się na wstawianie ścieżki do bazy np. C:\galeria\1.jpg.

Ale, czy możecie mi powiedzieć, jak trzeba zrobić, żeby po wpisaniu kodu:
Kod:
$query  = "SELECT * FROM sciezka";
$result = mysql_query($query)
    or die("Query failed");

while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
    echo "<center><table border width='720'><TR><TD width='120'>" . $row["numer_id"] ."</TD>
   <TD width='120' align='center'>" . $row["miejsce"] ."</TD>
   </TR>\n</table></center>";


Nie wypisywał mi ścieżki tylko pokazał obrazek? Trzeba dołożyć jakiś znacznik (uzupełniony formą img src...), czy napisać zupełnie inną komendę. Jeśli znacie chociaż jakiś link, lub nazwę do tego to bardzo proszę o pomoc. Tymczasem BARDZO dziękuję za podpowiedzi bo sam na to niewpadłbym i czekam na dalsze sugestie. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
voy-tech
PostWysłany: 27 Sty 2008, 15:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 286

Ostrzeżeń: 1

Kod:

while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo '
<center>
<table border width="720">
<TR>
<TD width="120">',$row[numer_id] ,'</TD>
<TD width="120" align="center"><img src="', $row[miejsce],'" alt=""/></TD>
</TR>
</table>
</center>';


Przyjąłem, że ścieżkę prezentuje zmienna $row[miejsce], bo nie napisałeś która.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
simon111
PostWysłany: 28 Sty 2008, 17:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył: 06 Maj 2007
Posty: 15


Wielkie dzięki voy-tech, Twój post bardzo mi pomógł. Aczkolwiek musiałem zmodyfikować kod do takiej postaci:

Kod:
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo "
<center>
<table border width='720'>
<TR>
<TD width='120'>". $row[numer_id] ."</TD>
<TD width='120' align='center'><img src='". $row[miejsce]."'></TD>
</TR>
</table>
</center>";
}


Bo inaczej wyskakiwał error php. Natomiast musiałem jeszcze usunąć znaczek / na końcu polecenia img src, bo też nie chciał wstawiać grafy. Ale teraz wszystko śmiga, że aż miło patrzeć. Jeszcze raz bardzo dziękuję tobie i Martinowi. 3majcie się, pozdrawiam, narka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
voy-tech
PostWysłany: 28 Sty 2008, 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Gaduła
Gaduła

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 286

Ostrzeżeń: 1

Cieszę się simon111, że mogłem pomóc. Very Happy
Co do działania kodu, to ja używam apostrofów do echa w php. Przykład:
Kod:

echo '
<div style="margin: 10px;"><img src="',$sciezka_obrazka,'.jpg" alt="co na obrazku" /></div>';

...i nie ma żadnych problemów Very Happy Bez tego / na końcu obrazka nie przejdziesz pozytywnie walidacji WC3, no ale to szczegół.
Zmienne wstawiam za pomocą - apostrof przecinek $zmienna przecinek apostrof, czyli:
Kod:

$gdzie = 'przedszkola';
echo'
<p>Poszła Ola do ',$gdzie,' - zapomniała parasola</p>
';

Nie wiem. Może to wina konfiguracji Twojego serwera. Ja mam w nazwie.pl i śmiga.


Ostatnio zmieniony przez voy-tech dnia 07 Lut 2008, 18:34, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PIKSAR
PostWysłany: 07 Lut 2008, 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Bywalec
Bywalec

Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 148

Skąd: Cz?stochowa

Metoda dobra, ale większa waga danych Sad
_________________
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
idaho666
PostWysłany: 07 Lut 2008, 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Dołączył: 08 Kwi 2006
Posty: 844

Ostrzeżeń: 1

a czy to nie spowoduje dodatkowych zapytan do bazy a w konsekwencji obicazenia serwera przy wielu uu?
_________________
katalog seo ~ wzroscik
Kapturek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weronika
PostWysłany: 07 Lut 2008, 22:12    Temat postu: uploda zdjęcia Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 354


Czy macie taki skrypt, lub wiecie gdzie mogę taki znaleźć, aby przy wykonywaniu uploadu zdjęcia na serwer, sprawdzało rozmiar zdjęcia i jeżeli jest zły robiło resize do rozmiarów zdefiniowanych w skrypcie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PIKSAR
PostWysłany: 08 Lut 2008, 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Bywalec
Bywalec

Dołączył: 19 Sie 2005
Posty: 148

Skąd: Cz?stochowa

Ttuaj masz link do uploadu, który sprawdza wielkość pliku: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=38
_________________
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
weronika
PostWysłany: 08 Lut 2008, 20:16    Temat postu: Grafika w bazie danych mySQL Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 354


Dzięki PIKSAR za link, a czy wiecie jak dodać kod, który sprawdzi rozmiar i jeżeli będzie inny niż ten podany w skrypcie, to zrobi automatyczną zmianę rozmiaru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Martin
PostWysłany: 08 Lut 2008, 21:55    Temat postu: Upload and resize image Odpowiedz z cytatem Zacytuj zaznaczone

KCS_Admin
KCS_Admin

Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 5566

Skąd: Piaseczno

Upload and resize image: www.web-lab.co.yu/php.php

Pisz?
_________________
Martin
- Prywatny Katalog Stron
- pizzeria La Nostra zaprasza
- e-Piaseczno i okolice, to najlepsze miejsce dla e-mieszkanca powiatu piaseczynskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- moj prywatny fotoblog ze zdj?ciami
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny Strona 1 z 2


Forum Katalogu Ciekawych Stron Strona Główna » PHP / MySQL oraz inne bazy danych » Grafika w bazie danych MySQL
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


katalog stron | forum
Powered by phpBB © 2005 phpBB Group